Hokkerup Dyreklinik

Hvad fejler min hund?

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

 

Sygdomme der begynder med bogstav S.

 

Salmonellose. Tarmbetændelse, som skyldes infektion med salmonella bakterier. Ubehandlet er det ofte en dødelig sygdom. Salmonella kan findes overalt i naturen. Tilbereder man selv sit foder til hunden, så vær omhyggelig med fremstillingen. Adskil grønsager og råt kød fra hinanden under tilberedningen. Gennemsteg og gennemkog maden grundigt, især fjerkræ og produkter herfra. Salmonellabehandling er specialistopgave. Giv rigelig væske for eksempel Revolyt® og en sulfabehandling over lang tid. Dyberegående undersøgelse med dyrkning af afføring o.l. anbefales.

Sammenvokset endetarm. Ses ved nyfødte. Hvalpen bliver svagere og svagere. Piber og er urolig. Kan ikke få afføring. Bugen virker opspilet. Har kolik (kolik betyder smerter i bughulen). Afliv hvalpen!

Savlen. Se under mundhulen i DEL 1. Del 1 findes kun i bogen: Hund Kend Din Krop

Seborrhea. Er en speciel form for eksem, der er kendetegnet ved en defekt i forhorningen af hudens overflade. Overfladen forhorner ca. 5 gange hurtigere end normalt. Der skelnes mellem tre forskellige former for seborrhea. S. sicca, tør skællende hud med lokalt hårløse partier. Evt. hudbetændelse på lokale steder. S. oleosa, let skællende og meget fedtet hud. Forstærket hundelugt. S. dermatitis, betændt og fedtet hud. Stærk hundelugt. Find grundårsagen, hvis det er muligt. Hæv fedtindholdet i foderet. Vask med svovlshampoo. Giv en penicillinbehandling og evt. en kortisonbehandling (se under penicillinbehandling og se under kortisonbehandling).


Sepsis. Blodforgiftning. Store doser penicillin. Fred og ro. Væsketerapi. Evt. en kredsstimulansbehandling.

Shock. Kredsløbskolaps. (NB. Et chok er en forskrækkelse, et shock er en kollaps af kredsløbet.) Hunden bliver svagere og svagere. Åndedrættet bliver kortere og kortere, hurtigere og hurtigere og tiltagende overfladisk. Slimhinderne bliver tiltagende hvide. Til sidst kaldes det, at de er porcelænshvide. Total ro. Varme (tildæk hunden). Hvis det er mulig så brug det såkaldte “Falckfolie”. Giv væsketerapi (se dette). Forsøg at klarlægge årsagen. Er der ydre blødninger, så stands dem straks (se under blodstandsning). Indre blødninger kan være svære at fastslå. Hæv bagparten over hjertehøjde.

Sjattisseri. Under hunde gå ofte og sjattisser. Især unge tæver. Læg ikke for meget i det. Er den stueren? Tænk på konsekvens når du opdrager din hund. Voksne hunde både tæver og hanhunde kan gå og sjattisse når der er sex i luften. Tænk på medicin. Bliver det et problem så tænk på operation (kastration). Se lige under kemisk kastration. Ældre hunde kan blive inkontinente. Tænk på urinsten. Se dette. Tænk på aftagende hormoner, især tæver og her især tæver der har fået livmoderen (og æggestokkene) fjernet. I sidste tilfælde kan der gives Propaline® Vet, som populært kaldes en dypstopper. Dosis 1 dråber pr 2 kg lgv. 3 x daglig. Fås i 30 og 100 ml flasker.

Skab. En hudlidelse, der skyldes tilstedeværelse af nogle rovmider ved navn Sarcoptes scabiei. Miderne lever i hudens overfladelag og forårsager kløe og betændelse. Ubehandlet fører lidelsen hos svage individer til døden. Behandl med inj. Ivomec® 1ml pr 35 kg hund. Hunderacen Collie kan ikke tåle Ivomec®. I stedet kan du evt. sprøjte hunden med Dectomax® Vet. Vask endvidere hunden i Sebacil®. Dette gøres hver 7. dag i alt 3 gange. Giv en penicillin og en kortisonbehandling (se dette).

Skedekatar. Betændelse i skeden. Katar betyder betændelse i en slimhinde. Se under også under kroppen i DEL 1. Der ses flåd fra skeden. Der er ingen temperaturforhøjelse. Er temperaturen forhøjet så tænk på livmoderbetændelse. Skyl skeden i for eksempel klorhexidin eller 3 % brintoverilte. Giv en efterfølgende sulfabehandling (se dette). HUSK. Unge tæve har ofte før 1. løbetid en let skedekatar. Dette har som regel INTET at sige. Mange gode tævehvalpe er dog i misforstået godhed blevet behandlet med masser af penicillin uden at det har hjulpet noget som helst. Denne lette skedekatar går ofte væk af sig selv når første løbetid indtræder. Så slå lige koldt vand i blodet før du starter det helt store apparatur op.

Skelen/strabismus. Findes som strabismus convergens og strabismus divergens, der er henholdsvis indad skelen og udad skelen. Er intet handicap for hunden. Ingen behandling.

Skinnebandage. En forbinding af et ben, hvor benet er gjort ubevægeligt med en skinne. Skinnen er typisk en pind eller lignende. Sørg for at skinnen er godt polstret på de steder, hvor den berører kroppen. Se også gipsbandage, støttebandage og benbrud. I DEL 1 er der et billede af en skinnebandage.

Skovflåt. Kaldes fejlagtigt ofte skovtæger. Flåter deles i skjoldflåter og læderflåter. Den i Danmark fundne skovflåt tilhører læderflåterne og hedder Ixodes ricinus.. Den har en toårig cyklus (kan variere fra 1 til seks år). Her gennemgår den en udvikling fra æg, gennem larve og nymfe til voksenstadie. Larverne parasiterer både på fugle og pattedyr, mens den voksne flåt kun parasiterer på pattedyr. Der findes en række infektionssygdomme som kan overføres med denne flåt. Det er tre mikroorganismeinfektioner og en virus infektion:
1. Borrelia burgdorferi. En ekstracellulær bakterie (spirochæt). Den mest kendte der giver borreliose. Se dette.
2. Anaplasma phagocytophilum. En såkaldt intracellulær gram negativ bakterie (rickettsia).
3. Bartonella henselae. En erytrocytær gram negativ bakterie
4. TBE. Et virus


Skudsikkervest. Fragmentationsvest. Skudsikkervest er egentlig et helt forkert ord. Der er ikke rigtigt noget som er skudsikkert og som samtidigt er muligt at bære på kroppen. Alt er afhængig af hvad der skydes med. Mere korrekt hedder det fragmentationsveste. Der findes rigtig gode fragmentationsveste til hunde. Er du i et risikofyldt område vil jeg stærk anbefale at hunden bærer en fragmentationsvest. Jo flere lag Kevlar® vesten har jo bedre er den.

Skudsår. Skudsår med ”kugle”(projektiler) er farlige men ofte langt fra så farlige som mange tror. De giver tillige ofte ringe til svag smerte. Skudsår fra spidsskarpe projektiler laver mindst ravage (lille indskudshul og relativ lille udskudshul, afhængig om der er truffet en knogle eller ej.). Skudsår fra blødnæsede projektiler laver mest ravage (lille indskudshul, voldsom stort udskudshul). Vigtigst er det at sørge for blodstandsning (se dette), hvis det overhovedet bløder! Dernæst er det vigtigt at forhindre infektioner (sårhygiejne, forbinding, og penicillin behandling). Aflivning ved skydning er svært med spidsskarp ammunition!! Se under aflivning. Vælger du at renskære et skudsår skal du generelt fjerne alt hvad der er mørkerød og ikke bløder (debridement). Mange spidsskarpe projektiler slår en kolbøtte eller flere inde i vævet så skaden ofte misfortolkes når udskudshullet er lille. Hollowpoint og dum-dum kugler er forbudt. Ses dog illegalt rundt omkring og der kan derfor forventes at ses skudsår med disse projektiler. Haglgeværskud kan have to forskellige virkninger. En direkte drabsvirkning (når der affyres skud ganske tæt på) og en drabsvirkning på grund af shockvirkning. Husk at haglstørrelsen der angives på patronen er omvendt af selve størrelsen af haglkuglerne inde i patronen. Haglstørrelse 7 har altså mindre haglkugler end haglstørrelse 3. De største skader opstår hvis projektiler splintres før de når dyret eller hvis de i kroppen rammer en eller flere knogler. Hvis det er dig der skyder så husk altid på at have ”kuglefang” bag dyret!!


Skåret sår. Ses især i trædepuderne. Bløder ofte særdeles kraftigt på grund af det rene snit til forskel fra revne og knuste sår. I de sidstnævnte tilfælde er blodkarene tillige ødelagte så blødningerne kompromitteres (“besværliggøres”). Det er ofte en håbløs opgave at sy skårede trædepuder. Af mange betegnes det at sy en trædepude for en kunstfejl. De til tider voldsomme blødninger fra poten stopper som regel let efter pålægning af en relativ stram forbinding. Skift den hver anden dag og giv en penicillinbehandling. Læg forbindingen således at sårrandene så vidt muligt rammer hinanden så gror det hurtigst og pænest sammen. Et skåret sår igennem huden skal sys. Et skåret sår, der ikke penetrerer (går igennem) huden behandles med almindelig sårpleje. Se under sårbehandling og sårrensning. Se syning. Se penicillinbehandling. Er det ikke muligt at få syet et sår så hold såret åbent ved daglig rengøring så det kan hele indefra. Sår igennem huden der er mindre en 1 cm. Sys ikke absolut men kan sys afhængig af omstændighederne. Sår gennem huden større end 1 cm. sys. Forebyggende penicillinbehandling mod betændelse er dog en god ide i begge tilfælde, hvis det er muligt at udføre.

Slikkeeksem. En hudbetændelse der er forårsaget af, at hunden slikker sig på et irriteret sted. Find årsagen. Se også under eksem og pyodermi. Behandl efter grundlidelsen. Det er vigtigt at få hunden til at holde op med at slikke sig, (skærm eller lignende), idet der ellers kan udvikle sig en forhærdet knude, som er vanskelig at få helbredt.

Slimhinder. Synlige slimhinder er i normal tilstand lyserøde og glinsende. Misfarvede og betændte slimhinder er tegn på sygdom. Sammenlign slimhinderne på de forskellige steder på kroppen (mund, øjne, skede og forhud). På slimhinderne kan blodtrykket og kredsløbets tilstand også vurderes. Kapillærfyldningstiden (se under normalværdier lige før DEL 1) skal være ca. 3 sekunder. Slimhindefarven må ikke være: Mørkerød, hvid eller blå. Er den mørkerød kan det være tegn på for højt blodtryk eller betændelse. Er den for lys/hvid kan det være blodmangel eller indre eller ydre blødninger. Er den blå er det tegn på manglende iltning af blodet (se også under betændelse og iltmangel).

Slingerhed. Påvirkning af nervesystemet så koordinationen af forparten, bagparten eller benene ikke passer mere. Mere et symptom end en diagnose. Er lidelsen opstået pludseligt, eller er den kommet langsomt. Tag temperaturen. Infektioner giver feber. Forgiftninger giver normal til for lav temperatur. Klemning af nerver giver ingen temperaturstigning. Er det en gammel hund. Se under diskusprolaps, forgiftninger, fremmedlegeme, og spondylose.

Smagssans. Hunden har en veludviklet smagssans. Lugtesansen bestemmer over smagssansen hos hunden. Der henvises endvidere til undervisning i hundens sanser. Se også lugtesansen. Se også synssansen.

Smerte/Smertebehandling.
Smerte er vor ven. Den fortæller at der noget galt et sted. Find årsagen. Behandl derefter. Kan årsagen ikke findes, kan smerten lindres med Albyl® tabletter, Kodimagnyl® tabletter, Panodil tabletter, Treo brusetabletter eller lignende. Samme eller større dosis som til mennesker. Til dyr findes der specielle smertestillende præparater.Her kan for eksempel Romefen® tabletter nævnes.. Det er stærkt smertestillende. Dosis er 2 til 4 tabletter dagligt. Andre kunne Rimadyl ® Vet tabletter være. De findes i 20 mg, 50 mg og 100 mg tabletter. Dosis er 4 mg pr kg lgv. Er du ked af at give tabletter findes der også dråber. Her kan du for eksempel bruge Metacam® Vet dråber. Dosis er to delt en start dosis og en vedligeholdelses dosis. Start: 0,2 mg/kg lgv. Vedligeholdelse: 0,1 mg/kg lgv. Alt sammen 1 gang daglig. Husk det kan være dumt at behandle en smerte hvis du ikke ved hvad den skyldes!!

Sneblindhed. Betændelse i øjets hornhinde (den gennemsigtige forreste del af øjet). Jævnfør svejseøjne hos mennesker. Behandling: Så meget mørke som muligt. Evt. Øjensalve. Et forslag kan være: Fucithalmic® øjensalve, Kloramfenicol 1 % øjensalve eller en anden øjensalve. Salven indsmøres 2 til 4 gange dagligt i 4 til 6 dage.

Sneglegift. Forgiftning med sneglegift (Metaldehyd) er den forgiftning jeg oftest er truffet på.Dødelig dosis for en hund er 0,5 til1 gram pr kg lgv. Symptomerne er brækninger, spytflåd, kolik, muskelstivhed, kramper næsten som epilepsi, cyanose (se dette), kollaps og død. Få hunden til at brække sig så hurtigt som muligt. Behandl symptomerne symptomatisk (se dette).

Spiserørsudvidelse/Forstørret spiserør. Ofte en medfødt lidelse, der langsomt forværres. Hunden brækker ufordøjet mad op fra ½ til 1 time efter foderindtagelsen. Hunden magrer af. Ingen feber. Virker ellers kvik. Til tider går hunden og gylper. En sikker diagnose foreligger først efter en røntgenundersøgelse med kontraststof. Behandles hunden så tidligt i stadiet som mulig, er der rimelige chancer for at kunne leve et alm. liv. Hæv hundens fodertrug, så det står i højde med øverste del af brystkassen. Lad evt. hunden stå på en lille skammel med forbenene, når den æder. Giv godt opblødt foder og giv mange små portioner dagligt.

Spolorm. Hører til rundormene. Se under Orm/Parasitter. Husk at en ormekur er to behandlinger med 14 dages mellemrum.

Spondylose.
En langsom fremadskridende sammenvoksning af rygradens hvirvler. Ses ofte ved hårdt arbejdende hunde. Spondylose er egentlig en fordanskning af den noget længere latinske diagnose. Helbredelse er umulig. Henholdende behandling efter en røntgenundersøgelse kan forlænge hundens liv. Når lidelsen er “komplet” ses ofte en bedring i tilstanden, idet hele ryggen da er mere eller mindre stiv. Se tegning under ryggen i DEL 1.

Spytcyste. En ophobning af spyt i en spytkirtel. Ofte på grund af en blokering af udførselsgangen. Årsagerne kan være forskellige for eksempel betændelse, forstoppelse af udførselsgangen efter blødning eller voldelig overlast. Cysten ses oftest bag ved kæbegrenen. Indholdet her er slimet og sejt. Behandlingen går ud på udtømning af cysten. Oftest med en mindre operation. Husk efterfølgende penicillin.

Sterilisation. Operativ fjernelse af evnen til videreforplantning. Alle hormonproducerende kirtler (kønskirtlerne) lades uberørte. Der ses ingen ændring i dyrets karakter. Både handyr og hundyr kan steriliseres. Hanhunde steriliseres sjældent. Ved hunhunde kan der foretages en speciel form for sterilisation, hvor hele livmoderen fjernes (hysterectomi).

Stimulans. Se energi.

Stinker. Ikke en egentlig diagnose men af og til et stort problem. Til tider kan hunde lugte ganske forfærdelig, nærmest som sure sokker. Jeg har især bemærket det hos hanhunde, men tæve kan også stinke. Selv grundige vaske i en dejlig shampoo kan ikke løse problemet. Få timer efter stinker den gevaldigt igen. Er du ved at fortvivle så giv inj. Promon ® vet 50 mg pr 10 kg lgv. Det plejer at hjælpe og holder 3 til 12 måneder.

Stivkrampe/Tetanus. Lidelsen forekommer meget sjældent hos hunde. Skyldes et giftstof (et toksin) fra bakterien (Clostridium tetani) som kun kan leve i iltfrit miljø. Bakterien findes overalt i jord, men især der hvor der spredes hestegødning. Det er derfor vigtigt at rense og holde dybe sår åbne, så der til stadighed er lufttilgang til såret, med mindre man har syet stedet. Husk at give penicillin (se dette). Den stivkrampefremkaldende bakterie dør let ved en almindelig penicillinbehandling. Helbredelse er svær, men tager man sygdommen i opløbet, kan det lade sig gøre. Afliv dyret hvis det begynder at lide. Se længere nede her stor noget om behandling.
Smitteveje og symptomer. Smitten kommer gennem huden i jordforurenede sår. I såret lever og formerer bakterierne sig og deres affaldsstoffer (toksinet/giften) spredes op i kroppen med nervebanerne indtil giften til sidst når hjernen. Giften blokerer de nerveimpulser der skal dæmpe overdreven muskelaktivitet. Herved opstår en forfærdelig muskeltilstand hvor musklerne trækker sig sammen og bliver bræt hårde. Hunden får en karakteristisk savbukkestilling og er helt stiv. Ørerne rækkes sammen og mundvigene trækkes tilbage, dette kaldes det ”sardoniske smil”. Hunden får store rynker i panden idet musklerne trækker sig sammen. Det ser ganske forfærdeligt ud og ejeren i det aktuelle tilfælde troede da også at hans hund havde fået rabies (hundegalskab). Det bliver umuligt for hunden at indtage mad og væske og hunden bliver ekstra følsom for lys og lyde, der kan udløse krampeanfald. Uden behandling vil dyret lide en kummerlig død.
Forebyggelse
Vil du mindske risikoen for at din hund skal få stivkrampe, er det vigtigt at du, når den er kommet til skade med hul igennem huden især de nedre dele som poter og ben, renser såret grundigt med stoffer som frigør ilt. Bakterien kan nemlig ikke leve i miljøer hvor der er ilt, altså luft. Det er derfor især dybe sår som er farlige. Hernede i bunden af de dybe sår er der nemlig så lidt luft/ilt at bakterien trives i bedste velgående. Hvad er så iltfrigivende ”rensevæsker”? Ja, det er egentlig for at drille dig lidt og for at det skal lyde flot og farligt. Det er såmænd bare helt almindelig 3 % brintoverilte fra apoteket. Skyl såret grundig rent og gør dette dagligt så såret kan hele op indefra. Katastrofe vil være hvis såret lukker en skal oven på en hule nedenunder. Så kan der ske sager. Skorpen skal vaskes af hver dag. Dette gøres eventuelt med en brun sæbeopløsning og efterfølgende udskylning med brintoverilte 3 %. Endnu bedre er det hvis du kan få givet hunden en penicillinbehandling så hurtigt som muligt før bakterien kan nå at få fodfæste.
Behandling
Behandlingen (det der også kaldes terapien) kan inddeles i to stadier. Første stadie er at dræbe bakterien så hurtigt som muligt. Dette gøres med penicillin. Samt at give hunden en modgift (et såkaldt anti-toksin eller stivkrampeserum), som kan forhindre at giften når hjernen. Jeg bruger det antitoksin (serum) som der findes på markedet til heste. Det er gået godt indtil nu. Anden stadie er at behandle de symptomer der kommer når hunden først er blevet syg. Behandlingen retter sig efter hvilken grad af sygdommen hunden udvikler. Den skal have masser af penicillin, smertestillende medicin og muskelafslappende medicin. Endvidere skal den fodres kunstigt og evt. have drop.
Epikrise
Når hunden så begynder at komme sig skal den have en god lang rekonvalescens. Og selv om det hele lyder barsk så er alle de hunde jeg har set og behandlet kommet sig og lever i bedste velgående i dag. Husk på et det er en ret sjælden sygdom og det ser ud til at hunde har en særlig modstandskraft speciel overfor bakterien. Man skal med andre ord være disponeret, svag eller svækket før det går galt.



Strabismus. Se skelen.

Strongylider/strongyloides. En indvoldsorm hos hund, der tilhører spolormene. Findes ikke særlig hyppigt i Danmark. Se under orm.

Støttebandage. En blød forbinding, der støtter og nedsætter et leds bevægelighed. Kan også anvendes som støtte til overbelastede sener og seneskeder. Lægges som en krydsforbinding. Denne holder og støtter bedre end en forbinding, der “bare” er viklet rundt om det pågældende ben. I DEL 1 er der et billede af en støtteforbinding. Se også skinnebandage og gipsbandage. Den bedste støtteforbinding opnås med en elastisk forbinding. Et godt forslag til forbindsmateriale er Gazofix® bandage 5 cm bredt. Et godt forslag til en forbinding, der tillige klæber er Tensoplast® 5 cm.

Sub cutan/s.c. Indsprøjtning af et stof under huden. Bedste sted er under huden i nakken. S.c. injektion giver den langsomst virkende og laveste koncentration af et stof i blodet i forhold til i.m. og i.v. injektioner.

Sukkersyge. Manglende evne hos hunden til at nedbryde sukkeret i blodet, hvorfor det udskilles med urinen. Hunden magrer af og drikker tiltagende. Urinsticks er positiv for glukose (sukker) i urinen. Ligger diagnosen fast så anbefales aflivning af hunden. Behandling af sukkersyge kan foregå enten med kostregulering, tabletter (for eksempel tolbutamid tabletter) eller insulin afhængig af lidelsens alvorlighed og hvilken sukkersyge, det drejer sig om. Dosis er ligeledes afhængig af lidelsens alvorlighed. Sukkersyge behandling med medikamenter er en specialistopgave, og man bør overveje, om det er foreneligt med god etik at behandle hunden. Det kan dog gå godt i mange år, hvis medicinen indstilles rigtigt.

Sulfabehandling. Sulfabehandling er et slangudtryk for en behandling med sulfapræparater. “Sulfa” findes både som det enkelte stof eller som kombinationspræparater. Sulfo-trim® tabletter er et eksempel på et kombinationspræparat. Kan bruges overalt i organismen, hvor sulfa-følsomme bakterier forårsager sygdom. Bruges især ved mavetarmlidelser og urinvejslidelser. Til en hund på 30 til 40 kg er dosis af Sulfo-trim® tabletter 1 tablet 2 gange dagligt i mindst 10 dage. Mindre hunde 1 tabl. Dagligt i mindst 10 dage.Se også penicillinbehandling. I udlandet hedder Sulfo-trim® tabletter for eksempel Co-trim forte®. Kan sulfo-trim eller analoge stoffer ikke skaffes kan der med fordel anvendes Amoxicillin tabletter med en styrke på 375 mg. Store hunde 2 tabletter dagligt i 10 dage. Små hunde 1 tablet dagligt i 10 dage.

Suturering. Se syning.

Svage knogler. Se osteoporose.

Svømmere/Swimmer puppy syndrom. Kaldes af nogle for skildpadder. Årsagen er egentlig ukendt, men angives af flere forfattere højst sandsynligt at være en arvelig lidelse. Med et fint ord en arvelig retarderet neuromuskulær udvikling. Hvalpen kan ikke stå eller gå, men ligger flat på brystet henholdsvis bugen. Varer tilstanden længere tid kan der komme en sammentrykning af brystet, som får et fladtrykt udseende. De fleste hvalpe “vokser sig fra” lidelsen. Ingen behandling. Forebyggende avlsarbejde!

Symptomatisk behandling. Findes der ike en speciel terapi (behandling) til en pågældende sygdom eller ønsker man at dæmpe visse symptomer for at lindre sygdommen indtil den er væk gives der en symptomatisk behandling. Behandlingen går som sagt ud på at behandle symptomerne. Det der er forkert ”rettes op”. Væske underskud: Giv væske terapi. Kløe: Giv kløestillende. Smerter: Giv smertestillende. Feber: Giv en penicillinbehandling. Og således fremdeles.

Syning. Hedder mere korrekt suturering. Hermed menes sammensyning af væv. Alle større skader i huden bør sys. Før der sys foretages blodstandsning (se dette), og rensning af såret (se sårrensning). Når dette er gjort vælges nål og tråd. Generelt anbefales en skærende nål med en 2-0 tråd. Der sys i afbrudte sting. Start i midten af såret og sy så videre således at såret hele tiden deles i midten af det resterende åbne sår. Knuderne, der bindes, skal være kirurgiske knuder (en dobbelt og dernæst to enkelte knuder). Husk penicillinbehandling. Hunden må ikke slikke i såret, idet den så hurtigt kan slikke det op. Brug evt. selvopløsende (resorberbar) tråd. Et eksempel på en god tråd er: Dexon ® 2-0 med skærende (atraumatisk) nål. En anden fortrinlig nål og tråd til at sy hunde med er: Vicryl® 2-0 med skærende (atraumatisk) nål. Begge de nævnte er tråde som “forsvinder” af sig selv. Hav tålmodighed det kan tage uger. Anvendelige trådstørrelser er: 2-0, 3-0, 4-0 og 5-0. 2-0 er tykkest. 5-0 er tyndest. Der sys enten i lokalbedøvelse eller i helbedøvelse. (Se dette).

Synssansen. Hunden har en veludviklet synssans. Den har endvidere farvesyn. Hunden “genlader” hurtigere øjets nerveceller end mennesket. Det bevirker, at “efterbrændingen” på hundens nethinde bliver mindre end hos mennesker. Vi ser et lyn, fordi vi har en forsinkning på nethinden. Derfor kan vi se fjernsyn og film. Denne forsinkning har hunde ikke. En hund ser derfor ikke så godt lyn, fjernsyn og film som mennesker. Når vi ser en hest løbe udviskes hestens ben så vi ikke ser dem skarpt. Det gør de ikke for en hund. En hund har sværere ved at se stillestående objekter end mennesker. Menneskers nattesyn tager ca. 30 minutter om at nå fuld styrke. En hund har fuldt nattesyn efter ca. 10 minutter.

Søsyge. Se transportsyge.

Sårbehandling. Se under punkt 2. Hud og hårlag i DEL 1. Alle sårsalver til mennesker kan anvendes til hunde. Både med og uden antibiotika (penicillin). En god sårsalve uden antibiotika er Helosan® salve. En god sårsalve med antibiotika er Fucidin® salve 2 %. Fås også som creme. En anden god er Lucosil® creme 2,5 %. Det aktive stof i Lucosil® creme er et sulfa, hvorfor det er særligt anvendeligt ved penicillin allergiske hunde.

Sårrensning. Vurder såret. Behøver det overhovedet en rensning. Er det for eksempel et helt friskt rent snitsår, og ser det rent og “pænt” ud, så giv den passende bedøvelse dertil og sy såret sammen. Husk efterfølgende penicillinbehandling (se dette). Ser såret ud til at være forurenet, så skal det renses eller vaskes ud. Sårrensning kan foretages med 3 % brintoverilte eller en klorhexidin-opløsning. Brun sæbe i en håndvarm opløsning er en god ide til betændte sår, der dagligt skal bades for at holdes åbne. Varmt sæbevand har endvidere den fordel, at det giver varme til stedet. Varme fremmer heling. Det er en dårlig ide at forbinde betændte sår, med mindre det er strengt nødvendigt. Forbinding af et betændt sår kræver, at der dagligt skiftes forbinding. Ved hvert forbindsskifte skal såret rengøres/renses. Dybe sår, der ikke kan sys, bør hver dag gerne 2 gange dagligt bades og rengøres for at begrænse betændelsesprocessen og for at holde såret åbent, så det kan lukke sig fra bunden (indefra). Et sår, der lukker sig for tidligt, kan danne en byld under overfladen. Det kan føre til mangfoldige konsekvenser for eksempel blodforgiftning, stivkrampe eller senere opbrud med masser af betændelse. Skaden bliver herved meget større end oprindelig. Husk altid ved betændelse at give en penicillinbehandling (se dette).


Tilbage til toppen

Tilbage til forsiden

Tilbage til forrige side

 

 

 

Copyright © 1997-2008 Bille Ruwald. Please respect the work I put into this.